Pomadent Dental Clinic

Estetică

Coroane pur ceramice de zirconiu sau presate e.max

Când distrucţia dintelui este masivă şi reconstituirea lui prin obturaţie nu este posibilă sau când, din cauza unei edentaţii parţiale învecinate, se aplică un punte, pe dintele afectat se confecţionează coroană. Coroanele zirconiu și e.max de ceramică presată reprezintă nivelul estetic de cel mai înalt grad, superioare coroanelor metalo-ceramice. Transluciditatea lor este similară cu cel ai dinţilor naturali, iar contactul cu gingia se realizează numai prin ceramică. Constituie soluţia ideală pentru pacienţii care acuză reacţie alergică la diferite metale. Coroanele de zirconiu sunt cele mai cerute de pacienți, ele se utilizează în special la nivelul dinţilor frontali, profitând de calitatea lor de transluciditate, dar mulți pacienți le doresc și pentru zona laterală din cauza biocompatibilității și rezistenței acestor materiale. Coroanele e.max sunt fabricate cu presare iar cele de zirconiu sunt frezate de o mașină controlată de calculator. Materialul e.max este puțin mai estetic decât zirconiul, dar zirconiul este mai rezistent - în aceste condiții materialul coroanelor va fi aleasă de pacient împreună de medicul stomatolog, ținând cont de cerințele și obiceiurile pacienților.


Coroane metalo-ceramice

Coroana metalică învelită cu ceramică reprezintă un compromis între duritate, estetică și preț relativ mic pentru a fi utilizat la multe lucrări protetice. Deși din ce în ce mai mulți pacienți optează pentru coroane de zirconiu, coroanele metalo-ceramice sunt totuși foarte bune la nivelul molarilor. Imaginea arată diferența dintre o coroană de zirconiu și una metalo-ceramică: coroanele de zirconiu fără metal pe dinții din față transmit în mod natural lumină prin coroană - aceasta nu mai este cazul cu coroanele posterioare, deoarece există un schelet metalic sub ceramică. Aliajele nichel-crom, folosite adineauri, au fost înlocuite cu cele crom-cobalt pentru a asigura lipsa de reacții alergice, cauzate de nichel. Pentru maximalizarea rezultatului estetic, în locul obişnuitei margini metalice, o "ceramică de prag" acoperă zona marginii gingivale al coroanei, maschează scheletul metalic, anulând astfel efectul de "gingie cenuşie".


Prepararea dinților cu prag

Pentru a avea destul loc pentru o coroană, este nevoie de îndepărtarea prin şlefuire a 1-2 milimetri din smalţul dintelui – procedură nedureroasă, efectuată sub anestezie locală. Prepararea dintelui are loc după tehnica cea mai modernă în prezent, indicată în literatura de specialitate internaţională – adică şlefuirea cu prag. În acest fel marginea coroanei nu se indepărtează de dinte, nu apare linie metalică care lezează gingia, provocând iritaţie locală sau formare de carie. Coroana pregătită se adaptează perfect la prag, realizează o continuiteate în acelaşi plan cu suprafaţa dintelui, asigură o posibilitate de întreţinere (curăţire) perfectă şi evitarea inflamaţiei locale.


Faţete ceramice

Faţetele subţiri, confecţionate din ceramică presată e.max, sunt aplicate pe suprafaţa dinţilor frontali în scop estetic, pentru corigarea unor modificări minore de culoare sau de formă al dinţilor. Din suprafaţa smalţului dentar se îndepărtează prin şlefuire 0,5 milimetri, pentru a crea loc faţetei ceramice, care va adera pe dinte prin lipire. În anumite cazuri prepararea dintelui este evitabilă, fațeta ceramică fiind lipită pe smalțul intact.


Inlayuri

Incrustațiile (inlayul) sunt de fapt obturații confecționate în laboratorul de tehnică dentară, care ulterior sunt cimentate în cavitățile dentare, preparate în prealabil. Le folosim pentru înlocuirea obturaţiilor mari de amalgam şi în cazul distrucțiilor coronare extinse, unde prin folosirea onlayului acoperim cuspizii mai subţiri, astfel se evită fisurarea sau fracturarea dintelui afectat. Materialul folosit Belle-Glass, este un material mixt de compozit și particule de ceramică, care posedă beneficiile celor două componente, duritatea și estetica ceramicii și elasticitatea compozitului, asemănătoare ţesutului dentar. Utilizăm inlayuri efectuate şi din ceramică presată e.max, în situaţiile când este nevoie de o rezistenţă crescută şi de o stabilitate de culoare îndelungată.


Albirea dinţilor

Alimentele cu conţinut crescut de coloranţi (ceaiul, vinul roşu, cafeaua, răcoritoarele carbogazoase), tutunul şi anumite medicamente, cu timpul, pot schimba culoarea dinţilor. Albirea lor se efectuează după curăţire profesională, ori albim cu lampa Philips Zoom (timp de 45 de minute), sub supravegherea medicului dentist, ori prin utilizarea unei gutiere transparente de silicon, care se confecţionează în laboratorul dentar şi în care se aplică substanţa de albire. Această gutieră va fi purtată de pacient la domiciliu, câteva ore pe zi, timp de 5 zile în şir. În timpul procesului de albire se evită consumul alimentelor care colorează şi a lichidelor citrice, care sensibilizează dinţii. Albirea cu lampa Zoom își păstrează efectul timp de 10 ani, iar procedura de albire cu gutieră trebuie repetată anual pentru menţinerea efectului.


Bijuterii dentare

Bijuteriile, din ce în ce mai populare, se lipesc de smalţul dentar, fără lezarea de nici un fel, al acestuia. Ele se pot îndepărta foarte simplu, oricând, dacă pacientul doreşte să le schimbe sau să nu le mai poartă. Procedura durează 15 minute și de obicei bijuteriile rămân pe suprafața dintelui timp de 6-12 luni, dar în foarte multe cazuri le găsim nemișcați și după mulți ani.