Pomadent Dental Clinic

Proteze mobile

Proteza totală mobilă

În cazul edentației totale cea mai simplă și ieftină soluție este proteza totală mobilizabilă, care are un sprijin pur mucos (adică direct pe gingie). Între proteză și gingie se realizează o oarecare adeziune , dar intr-o măsură mai mare sau mai mică, nefiind fixă, proteza poate fi instabilă în timpul alimentaţiei sau al vorbirii. Stabilitatea, în majoritatea protezelor superioare este mai bună decât la cele inferioare, explicaţia fiind forma diferită al suporturilor osose. În situaţiile în care proteza – din cauza lipsei ţesutului osos (indeosebi la protezele inferioare) – nu se aşează destul de stabil pe gingie, se poate recurge la utilizarea adezivilor de proteze sau aplicarea de implante, care ajută stabilitatea protezei. În anumite situaţii chiar şi lucrări protetice fixe.


Proteze ancorate pe implanturi

Odată cu răspândirea rapidă a implantelor dentare, s-au ivit posibilități noi atât pacientului, cât și medicului dentist. În cazul edentației totale, una dintre cele mai bune soluții reprezintă inserarea a 3 (arcada inferioară), sau 4 (arcada superioară) implanturi, peste care se construiește o proteză ancorată pe ele. Avantajul acestui sistem este costul redus (din cauza numărului minim de implanturi inserate), posibilitatea bună de curățire (din cauza naturii lor mobilizabile), și buna estetică a lucrării finale (posibilitatea de manufacturare a gingiei artificiale foarte fine).


Proteze parţiale scheletate (lucrări protetice combinate)

În cazul în care câmpul protetic nu prezintă dinți restanți suficienți peste care să putem confecționa lucrări protetice fixe (punți) și stabilitatea dinților existenți este corespunzătoare, atunci putem opta pentru o soluție combinată, alcătuită dintr-o parte fixă (punte), care vine cimentată peste dinții restanți șlefuiți, și o parte mobilizabilă, care se atașează intim de partea fixă. Între partea cimentată şi cea mobilizabilă există o legătură de precizie, care stabilizează, ţine ferm pe loc şi partea nefixată, permiţând astfel alimentarea, vorbirea, zâmbetul perfect al pacientului. O alternativă al protezei parțiale scheletate, în cazul unei oferte osoase favorabile cantitativ şi calitativ, pot fi punțile aplicate legate de implanturi,prin care în final se pot realiza lucrări protetice fixe.