Pomadent Dental Clinic

Kivehető fogsorok

Teljes protézis

Teljes fogatlanság esetén a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldási lehetőség a kivehető fogsor, amely a fogatlan állkapocs nyálkahártyájára fekszik, ehhez tapad hozzá, viszont kisebb-nagyobb mértékben elmozdul táplálkozás és esetleg beszéd közben, hiszen nincs, ami stabilan rögzítse. A felső állcsontra készülő protézisek szinte minden esetben stabilabban állnak, mint az alsók, a csontos alap formájából kifolyólag. Amikor a protézis a csont hiánya miatt (főleg alsó állkapocs esetén) nem kellő biztonsággal fekszik a nyálkahártyán, ezt protézis-ragasztókkal lehet segíteni, illetve implantátumok beültetésével lehet a protézist stabilizálni, bizonyos esetekben akár teljesen rögzített pótlást is készíteni.


Implantátumon elhorgonyzott protézis

Az implantátumok ugrásszerű elterjedésével új lehetőségek nyíltak a páciensek és fogorvosok számára. Teljes fogatlanság esetén egyik legjobb megoldás három (alsó állkapocs) vagy négy (felső állkapocs) implantátum behelyezése, majd egy erre kapcsolódó kivehető fogsor készítése. Ezeknek az implantátumokon rögzülő kivehető fogsoroknak az előnye relatív olcsó ára (a kevés behelyezendő implantátum miatt), a könnyű tisztíthatósága (kivehető mivolta miatt), illetve jó esztétikai hatása (fogak és fogíny természethű megmintázási lehetősége a fogtechnikai laboratóriumban).


Részleges protézis

Ha több fog hiányzik a szájból, mint amennyi szükséges volna rögzített fogpótlások (hidak) készítésére, de a megmaradt fogak stabilan állnak, ezeket fel lehet használni egy kivehető fogpótlás rögzítésére. Tehát a kombinált fogpótlások két részből állnak, egyik a megmaradt fogakra készül, amely ragasztással a szájban marad (híd, korona), amelyre elkészül a másik, kivehető rész. A beragasztott rész és a kivehető rész között egy precíziós kapcsolat létezik, amely stabilizálja, keményen helyben tartja a kivehető részt is, ezáltal lehetővé téve a tökéletes táplálkozást, beszédet, mosolyt. Több fajta precíziós megoldás létezik, mindig a megmaradt fogak helyétől függően a legjobbat ajánljuk a páciensnek, elmagyarázván miért az a legmegfelelőbb az adott helyzetben. A részleges protézis alternatívája, a megfelelő csont mennyisége és minősége esetén, az implantátumokra rögzített hidak, amelyek egy nem kivehető fogpótlást eredményezhetnek.