Pomadent Dental Clinic

Fogszabályozás

A fogszabályozás egy időigényes és odafigyelést igénylő folyamat, de a végeredmény kárpótol minden nehézségért, hiszen a szabályos és jól működő fogazat esztétikus, egészséges és önbizalmat ad. 

A türelemért kárpótolnak a fogszabályozás előnyei:

 • a szabályos és esztétikus mosoly eléréséhez nincs szükség a meglévő fogak lecsiszolására, beáldozására
 • jobb szájhigiéné, így megelőzhető a fogak gyors ütemű romlása és elvesztése
 • elkerülhető vagy megszüntethető a rendezetlen mosolyból adódó önbizalomhiány
 • elkerülhetőek vagy megszüntethetőek a harapási rendellenességek, mint az alsó és felső fogsor záródási problémái
 • elkerülhetőek vagy megszüntethetőek az álkapocs-ízületi problémák
 • a fogak helyzetéből eredő beszédzavarokon is segíthet
 • a fogak torlódása és tisztítási nehézségek fellépése miatt kialakuló fogágybetegség is megelőzhető
 • a kezelés jó befektetés is, hiszen olcsóbb és kíméletesebb, mint a rendezetlenül álló fogak elveszítése miatt később szükségessé váló fogpótlás akár implantátumokkal, akár hidakkal

A szabálytalan mosolynak több oka is lehet, éspedig:

 • öröklődés: genetikai tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni.
 • anatómiai okok: például az a rossz szokás, hogy a gyerek nem orron, hanem szájon lélegzik.
 • mechanikai behatások: a fogakat olyan hatások érik, amelyek befolyásolják a fogak helyzetét, például a gyerek a nyelvével löki a fogakat, vagy túl sokáig tart a cumizás illetve ujjszopás.

A fogszabályozást már gyermekkorban érdemes elkezdeni, de a kezelés a felnőttek számára is éppoly hatékony tud lenni, és látványos eredményeket lehet elérni, mind esztétikai, mind funkcionális téren.

A következő fogszabályozó készülékekkel találkozhatunk:

 • Kivehető fogszabályozó készülékek:

Gyerekkorban ezen készülékek használatával korrigálhatóak olyan problémák melyek később nehezebben vagy csak műtéti úton lehetségesek. Ezeket azért is kedvelik pácienseink, mert amikor szükség van rá, könnyen eltávolíthatják őket és nem zavarja szociális eseményekkor, evéskor stb. Természetesen minél gyakrabban hordja a páciens, annál gyorsabb lesz a folyamat, annál hatékonyabb a kezelés.

 •  Rögzített fogszabályozó készülékek:

A rögzített fogszabályozó készüléket a páciens folyamatosan viseli a kezelés ideje alatt. Ennek a fogszabályozó-típusnak a nagy előnye, hogy az eredmény kiszámítható és pontos. 

 • Láthatatlan fogszabályozás:

A láthatatlan fogszabályozás egy speciális átlátszó sín használatával történik, amely megfelelő tisztítás mellett gyakorlatilag láthatatlan.

A fogszabályozási kezelés menete:

 1. Konzultáció: A konzultáció során szakorvosunk megállapítja, szükség van-e egyáltalán fogszabályozásra, elbeszélgetnek a páciens igényeiről és jövőbeli elképzeléséről. Ezek után panoráma röntgent készítünk, az arcot és fogazatot minden irányból lefényképezzük és lenyomatokat veszünk gipszminta kiöntéséhez. Ezek az utólagos mérésekhez és tervezésekhez fontosak.
 2. Személyre szabott kezelési terv/tervek átadása: Szakorvosunk kielemzi a begyűjtött információkat, méréseket végez és megtervezi a fogak mozgatásához szükséges erőt, irányt és lehetőségeket, illetve ezek anyagi vonzatát – ezeket a következő ülés alkalmával adja át a páciensnek.
 3. Ha a páciens elfogadja az ajánlatot, megtörténik az időpont egyeztetés a kezelés megkezdéséhez. A már meglévő gipszmintán a fogtechnikus elkészíti a kivehető vagy rögzített fogszabályozó készüléket.
 4. Ha a fogszabályozó kezelés előtt szükséges tömés, fogkőtisztítás vagy fogeltávolítás, a szakorvosunk időpontot keres kollégáinál ezek elvégzésére.
 5. A szakorvos felhelyezi a fogakra a brackettet/gyűrűt, beköti az ívet, majd tájékoztatást ad a szájhigiénés szabályokkal kapcsolatban.
 6. Az előre meghatározott időközönként levő kontroll kezelések során a szakorvosunk kisebb-nagyobb igazításokat hajt végre a fogszabályozó készülékén, a legnagyobb hatékonyság elérése érdekében.
 7. A fogszabályozó kezelés végén eltávolításra kerül a fogszabályozó készülék, ilyenkor amennyiben szükséges, egy fenntartó drót kerül a fogakra, amely megakadályozza a fogak visszavándorlását szabálytalan helyzetükbe.

A fogszabályozó kezelésre érdemes egyfajta hosszú távú befektetésként gondolni. A fogak szabályozásával sokkal jobb szájhigiéniát érhetünk el: csökken a fogszuvasodás-, az ínygyulladás- és a korai fogvesztés esélye és a fogpótlások szükségessége is.

Konzultációért Dr. Albert Júlia fogszakorvosunkhoz hívjon a 0365882220 vagy a 0771130494 telefonszámon.