Pomadent Dental Clinic

Endodoncia

Gyökérkezelés

Ha a fogszuvasodás annyira mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fogbelet, az ott lévő erek, idegek gyulladása áll fenn, majd ha a páciens nem keres fel orvost, fogbél-elhalás következik be. Ilyenkor a pulpakamra és a gyökércsatornákban lévő gyulladt vagy elhalt szöveteket el kell távolítani (kellő érzéstelenítés után), a csatornákat kitisztítani, fertőtleníteni, majd betömni. Így hermetikusan lezárjuk a külső környezettől és megakadályozzuk a felülfertőződést. A gyökérkezelt fogat, ha túl sok foganyag hiányzik belőle, inlay-el vagy koronával fedjük a törés meggátolása érdekében. Apex mérő műszer és endodonciás mikroszkóp segítségével hajszál-pontossággal megállapíthatjuk a gyökércsatorna hosszát, így a gyökértömés nem lesz túl rövid (ezáltal elhalt szöveteket hagyva a csatornában), se túl hosszú (ilyen esetben túltömünk a gyökércsatornán és a szövetek irritációját okozhatjuk).


Beletört gyökértű eltávolítása

Ha egy fogorvos gyökérkezelés közben véletlenül beletör egy gyökértűt a fog gyökércsatornájába, sajnos sok esetben csak a fog kihúzása marad lehetőségként. Habár az implantátum is nagyon jó, esztétikus és tartós megoldás, amikor lehet mégis szeretjük megmenteni a páciens saját fogait. Szerencsére itt jön segítségünkre az új technológia, amellyel lehetőségünk van a fog megmentésére. A mikroszkóppal dolgozó, kimondottan erre specializálódott szakorvosunk tapasztalatának és kitartásának hála, a legtöbb beletört gyökértűt sikerül eltávolítani és megmenteni a fogat.


Gyökércsap

Ha a fog koronája letörött, de még maradt fogíny fölé érő ép fogszövet, akkor egy csappal építhető vissza a fog, amelyre majd korona készül, így a megmaradt gyökér újra teljes foggá válhat. Az elkészítés feltétele egy jól rögzült gyökér jelenléte, helyesen elvégzett gyökértömés, gyökércsúcs körüli elváltozás hiánya, illetve a fogíny fölé érő megmaradt foganyag. Ahol lehetséges, üvegrosttal erősített csapot helyezünk be, mert jó esztétikai hatása mellett a rugalmassága a fogéhoz hasonló, így nem töri el a gyökeret, ami előfordulhat fémcsapok alkalmazásakor.