Pomadent Dental Clinic

Sebészet

Fog implantátum

Ha hiányzik egy, több, vagy akár az összes fogunk is, a hidak illetve a protézisek alternatívájaként a fogbeültetés a legújabb és legmodernebb megoldás. Előnye, hogy a saját, ép fogakat nem kell lecsiszolni ahhoz, hogy a hidak tartó-pillérjei legyenek, teljes fogatlanság esetén pedig nem kell a nyálkahártyán csúszkáló protézissel megelégednünk – a csontba helyezett implantátum csavarja egy fog gyökerét helyettesíti, amely koronák, hidak tartására képes, illetve protézisek stabil rögzülését biztosíthatja. A fogbeültetés előfeltétele a kellő mennyiségű és minőségű csontanyag, illetve a megfelelő általános állapot. Az implantátum egy titánból készült csavar, amit a csontba fúrunk be, amely a beültetés után 3-6 hónapig (a csont minőségétől függően) terhelés-mentesen kell csontosodjon, tehát csak ezután kerülhet rá a kerámia korona. Ez alatt az idő alatt, ha esztétikai okok miatt szükséges, ideiglenes pótlás készülhet a hiány fedésére. Ha a csontosodás megtörtént (kb. 98%-os sikerességi arány), speciális lenyomatozás után a laboratóriumban elkészül az implantátumra a korona, ami ezt követően foghoz hasonló módon használható. Német gyártmányú Bego Semados implantátum rendszerünk a különböző gyártó cégek élmezőnyébe tartozik, rendkívül pontos implantátum-korona illeszkedéssel, ami az utólagos komplikációktól védheti meg a pácienseket.


Sebészi sablonos implantálás

Amikor nagyon kevés csont áll a fogorvos rendelkezésére az implantátum behelyezésére, amikor az implantátum behelyezési szöge nagyon fontos a végleges protetikai munka elkészítése szempontjából és amikor veszélyes helyeken kell implantátumokat használjunk (például erek, idegek közvetlen közelében), a szakorvos sebészi sablon használata mellett dönthet. A sebészi sablont egy három dimenziós CT röntgen kép és egy szájüregi digitális szkennelés alapján készíti el a fogtechnikus és fogorvos közös erővel, 3D nyomtató segítségével, egy hosszas és pontos tervezés után. A sebészi sablon előnye, hogy az implantátum pontosan oda és olyan szögben kerül behelyezésre, ahova terveztük, ezért használata teljesen kontrollálható és előrelátható eredményt nyújt.


All-On-Four implantátum rendszer

Olyan esetekben, amikor egy páciensnek nem marad egyetlen foga sem, vagy mind ki kell húzni, egyik legjobb megoldás lehet az All-On-Four implantátum rendszer. Nem a legkönnyebb a műtéti művelet, de előnyei vitathatatlanok: nem szükséges sok csont az implantátumok behelyezéséhez; csak 4 darab implantátumot használunk, így olcsóbb lesz a végeredmény; nem kivehető végeredményt kapunk, hanem egy fix fogsort; az implantátumok behelyezése után pár nappal máris kap a szájába egy fix fogsort, amit nem mondhatunk el a hagyományos implantálási esetekben. A hátrányát a relatív magas ára jelenti, meg az a tény, hogy bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, hogy megvalósítható legyen a fix fogsor rögtöni szájba helyezése. Ennek ellenére az előnyei jóval meghaladják a hátrányait, sok páciens csak ezért a kezelésért utazik külföldről klinikánkra.


Szinusz emelés, csontpótlás

Miután a felső állkapocs oldalsó részén a fogakat elveszítjük, az arcüreg „leereszkedik”, így kevés csont marad itt. Ha ezen a területen az elveszett fogakat implantátumokkal szeretnénk pótolni, az arcüreg (szinusz) alját sebészi módszerrel megemeljük, műcsontot helyezünk be az aljára, ezt egy membránnal fedjük le, majd becsavarjuk az implantátumot a már kellő mennyiségű csontot tartalmazó felső állkapocsba. A csontpótlás máskor is szükséges lehet, olyan esetekben, amikor több csont kellene, mint ami az adott helyen természetes módon megtalálható. Ilyen lehet például implantálások előtt vagy közben a csontállomány növelése, vagy esztétikai okokból is szoktunk csontpótlóval kiegészíteni területeket.


Gyökércsúcs-rezekció

Ha valamilyen okokból kifolyólag (beletörött műszer, csappal megerősített fog) egy gennyes fog nem gyökérkezelhető, a fog eltávolításán kívüli egyetlen megoldás a gyökércsúcs-rezekció. Ez egy sebészi művelet, ami alatt a fog gyökerének végét oldalról, a csonton fúrt kis ablakon keresztül eltávolítjuk, a rajta levő gennyzacskóval együtt, ezáltan megtartva a fog koronáját és gyökerének nagy részét. A fénykép egy kihúzott fogon hivatott bemutatni, mennyit vág le a sebész a fog gyökerének végéből, hogy ezáltal megmentse az egész fogat.