Pomadent Dental Clinic

Esztétika

Fémmentes cirkónium vagy e.max préskerámia koronák

Ha a fog annyira megromlott, hogy töméssel nem restaurálható, illetve ha szomszédos hiányok pótlására hídra van szükség, koronát kell készítenünk a fogra. Az cirkónium és az e.max préskerámia koronák esztétikailag a legmagasabb szintet képviselik, felülmúlják a fém-kerámia koronákat, a fényt a természetes fogakéhoz hasonló módon engedik át, és az ínyszéllel is csak kerámia találkozik. Esztétikai hatása mellett a fém-allergiában szenvedő páciensek ellátására is kifogástalanul alkalmazható. Ezek a pácienseink által leginkább igényelt koronák, főleg front fogakra készülnek, természetes foghoz hasonló fény-áteresztő képességük kihasználása végett, de egyre többen kérik moláris fogak borítására is, ellenállóképességük és biokompatibilitásuk miatt. Míg az e.max koronákat nagy nyomás alatt préselik, addig a cirkóniumoxid koronákat számítógép által vezérelt frézgép állítja elő. Az e.max kissé esztétikusabb a cirkóniumnál, az utóbbi viszont strapabíróbb, így nálunk a korona anyagát a páciens az orvossal együtt választja ki, a páciens igényei és szokásai szerint.


Fémkerámia koronák

A kerámiával borított fém korona esztétikus, ellenálló, tisztítható és aránylag olcsó, ezért sok esetben ezt használjuk a fog borítására. Habár mostanában már a legtöbben a cirkónium koronákat részesítik előnyben, továbbra is jó megoldást jelentenek a hátsó örlőfogak borítására. A képen a cirkónium és fémkerámia korona közti különbség látható: az első fogakon fém-mentes cirkónium korona természetes módon ereszti át a fényt a koronán - ez már a hátsó fogaknál nem így van, mivel egy fém váz van a kerámia alatt. A régen használatos nikkel-króm ötvözetű fémvázat króm-kobalt ötvözetre cseréltük az esetleges allergiás reakciók kiküszöbölésére. Az esztétikai hatás maximalizálására a megszokott fém-szegély helyett váll-kerámia leplezi a korona szélét, elrejtvén a fém vázat és megszüntetve a „szürke foghús” hatást.


Vállas csiszolás

Ahhoz, hogy egy korona elférjen egy fogon, ennek a zománcából el kell távolítani 1-2 millimétert - ez helyi érzéstelenítésben történik, teljes fájdalommentességben. A fogak előkészítése a nemzetközi szakirodalom által elismert jelenlegi legjobb technikával, a vállak kialakításával történik - ezáltal nem lesz a korona széle elálló, foghúsba vágó fémszegély, amely irritációt illetve szuvasodás kialakulását okozhatja, hanem az elkészült korona tökéletesen belefekszik a vállba és így egy síkban folytatódik a fog felszínével, gyulladásmentességet és tökéletes tisztíthatóságot biztosítva. Ez elősegíti a korona hosszú élettartamát és az alatta lévő fog egészségét.


Kerámia héjak

Az e.max préskerámiából készült vékony héjakat az elülső fogak felszínére ragasztják, kozmetikai célból, a fogak kisebb színbeli illetve formabeli hiányosságainak javítására. Általában a fogak zománcának felszínéből 0,5 millimétert el kell távolítanunk, de bizonyos esetekben akár csiszolás nélkül is, az ép fogzománcra ragaszthatjuk a kerámia héjat.


Inlayek

Az inlay tulajdonképpen egy laboratóriumban készült fogtömés, amely utólag kerül beragasztásra az előre kialakított fog-üregbe. Nagy kiterjedésű amalgám tömések cseréjére alkalmazzuk, illetve nagymértékben destruált fogak helyreállítására, ahol inlay használatával befedjük a fog elvékonyodott falainak csücskét, ezáltal megvédve a meggyengült fogat a repedéstől, töréstől. A Belle-Glass-ból készült inlay fogászati kerámia és kompozit keveréke, ami ötvözi a kerámia tartósságát és esztétikáját, és a kompozit fog-szövethez hasonló rugalmasságát. E.max préskerámiából is készítünk inlayeket olyan helyekre, ahol magas ellenállóság, hosszan tartó szín-stabilitás szükséges.


Fogfehérítés

A színező élelmiszerek (tea, vörösbor, kávé, szénsavas üdítők), dohányzás és bizonyos gyógyszerek elszínezik idővel a fogakat. A fogak elszíneződésétől és érzékenységétől függően a professzionális fogtisztítás után helyben fehérítünk (45 percig) a ZOOM fehérítő lámpánk segítségével, vagy a laborban készült átlátszó sínbe fehérítő anyagot helyezünk, amelyet a páciensnek otthon kell hordania naponta, 5 napon keresztül. Ez idő alatt kerülni kell a színező élelmiszerek fogyasztását illetve a citrusos italokét, amelyek érzékenységet okozhatnak. A ZOOM fehérítés akár 10 évig is fehéren tartja a fogakat, míg a sínes verziót általában évente kell ismételni.


Fogékszerek

Az egyre népszerűbb fogékszereket a fog zománcához ragasztjuk, annak bármiféle károsítása nélkül. Így, ha a páciens cserélni szeretné, illetve eltávolítani a fog-ékszert, az egyszerűen levehető. A művelet 15 percig tart, a fogékszerek körülbelül fél-egy évig maradnak a fog felszínén, de van, akinél sok évig kitartanak.