Tratamente radiculare
În cazul în care un proces carios se extinde până la nivelul camerei pulpare, invazia microbiană poate genera inflamarea vaselor şi nervilor pulpei şi dacă pacientul nu se adresează medicului stomatolog în timp util, se produce necrotizarea organului pulpar. În aceste situaţii, ţesuturile inflamate sau necrotizate aflate în pulpă şi în canalele radiculare, trebuie să fie îndepărtate (după anestezia necesară), canalele curăţite, desinfectate şi obturate. Prin inchiderea lor etanş se previne suprainfecţia ulterioară. Dacă dintele tratat radicular are lipsă de mult ţesut osos, va fi protejat contra fracturii, prin aplicarea unei coroane sau al unui overlay. Prin utilizarea aparatului apex-locator și al microscopului endodontic, putem determina cu precizia firului de păr, lungimea canalului radicular, astfel obturaţia radiculară nu va fi nici incompletă (lăsând ţesuturi deteriorate în canal) şi nici nu va depăşi terminaţia rădăcinii (situaţie în care va apărea iritaţia ţesuturilor vii, sănătoase din jur).
Îndepărtarea acelor rupte în canalul radicular
Dacă un dentist rupe accidental un ac în canalul radicular al unui dinte în timpul tratamentului endodontic, din păcate, în multe cazuri, singura opțiune rămâne extracția dintelui. Deși implantul dentar este, de asemenea, o soluție foarte bună, estetică și durabilă, totuși ne place să salvăm dinții proprii, când se poate. Din fericire, aici intervine noua tehnologie care ne ajută să ne salvăm dinții. Datorită experienței și perseverenței specialistului nostru, care lucrează cu microscopul și este specializat în acest lucru, majoritatea acelor rupte pot fi îndepărtate și astfel dintele salvat.
Pivoți intraradiculari
Se utilizează acești pivoți când s-a produs o fractură coronară care nu interesează zona subgingivală. Cu ajutorul acestora refacem porțiunea supragingivală pierdută, peste care se confecționează o coroană de înveliș, sau se va folosi ca stâlp de punte. Pentru a folosi acest pivot, următoarele cerințe trebuiesc îndeplinite: rădăcina restantă să nu prezinte mobilitate avansată sau procese inflamatorii periapicale și să aibă o obturație radiculară corect făcută. Unde este posibil, folosim pivoți cu fibre de sticlă, deoarece pe lângă efectul lui estetic, gradul de elasticitate este similar cu dintele natural, și ca consecință, are șanse foarte mici să fractureze ulterior rădăcina, care este mult mai probabil cu utilizarea stifturilor metalice.