Implant dentar
Dacă lipsesc unul, mai mulți, sau chair toți dinții, atunci implantarea este cea mai nouă si modernă soluție de tratament, ca și alternativă față de punți și proteze. Avantajul acestor intervenții constă în faptul că nu necesită prepararea prin șlefuire a dinților vecini spațiilor edentate, iar în edentațiile totale nu mai trebuie suportat disconfortul creat de instabilitatea protezelor. Porțiunea endoosoasă a implantului înlocuiește o rădăcină pierdută, care este capabilă de a purta punți sau proteze. Condiția obligatorie pentru o implantare reușită este să avem os suficient atât calitativ cât și cantitativ în zona unde vine inserat implantul, respectiv o stare bună de sănătate generală. Implantul propriu zis este confecționat din titan cu partea externă filetată, care vine înșurubat într-un lăcaș preparat în os. După inserție se așteaptă 3-6 luni (în funcție de calitatea osului), timp în care se realizează atașarea osului de suprafața implantului (osseointegrarea). Numai după acest timp se poate confecționa lucrarea protetică propriu zisă. Pe perioada osseointegrării se pot aplica lucrări provizorii cu scop estetic. Rata de succes al implantelor este de circa 98%. În cabinetul nostru este folosit sistemul Semados (firma Bego), un sistem german, care ocupă un loc generos în topul sistemelor folosite în Europa. Ea se remarcă printr-o conexiune implant-coroană foarte exactă și rigidă.
Implantare dentară cu ghid chirurgical
Când medicul dentist dispune de foarte puțin os pentru a insera implantul, când unghiul de inserare a implantului este foarte important pentru pregătirea lucrării protetice finale și când implanturile sunt folosite în locuri periculoase (de exemplu, în imediata apropiere a vaselor sanguine și a nervilor), specialistul poate decide să utilizeze un șablon chirurgical. Șablonul chirurgical este pregătit pe baza unei imagini CT tridimensionale și a unei scanări digitale a cavității bucale, de către tehnicianul dentar și medicul dentist împreună, folosind o imprimantă 3D, după o planificare lungă și precisă. Avantajul șablonului chirurgical este că implantul este introdus exact în locul și în unghiul pe care l-am planificat, astfel încât utilizarea lui oferă un rezultat complet controlabil și previzibil.
Sistem de implanturi All-On-Four
În cazurile în care un pacient nu mai are dinți rămași sau toți trebuie scoși, una dintre cele mai bune soluții poate fi sistemul de implantare All-On-Four. Procedura chirurgicală nu este cea mai ușoară, dar beneficiile sale sunt incontestabile: nu este nevoie de mult os pentru a insera implanturile; folosim doar 4 implanturi, astfel încât rezultatul final va fi mai ieftin; nu obținem un rezultat final mobil, ci o proteză fixă; la câteva zile după introducerea implanturilor, aveți deja o proteză fixă în gură, ceea ce nu este cazul în cazurile de implantare tradițională. Dezavantajul este prețul relativ înalt și faptul că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru ca proteza fixă să poate fi introdusă imediat în gură. Cu toate acestea, beneficiile depășesc cu mult dezavantajele, mulți pacienți călătorind din străinătate la clinica noastră doar pentru acest tratament.
Elevare sinus și adiție osoasă
După ce pierdem dinții superiori din zona laterală, din orice motiv, sinusul maxilar umple locul rădăcinilor, astfel osul nu va mai fi îndeajuns de gros pentru inserarea implantelor. Dacă dorim totuși să rezolvăm edentația cu ajutorul implantelor, există soluția elevării podelei sinusului și inserării osului artificial, procedură, după care deja este posibilă utilizarea implantelor în această zonă. Adiția osoasă poate fi necesară și în cazurile în care este nevoie de mai mult os decât se găsește în mod natural la locul respectiv. Acesta poate fi cazul, de exemplu, înainte sau în timpul implantării, pentru creșterea masei osoase sau, putem suplimenta zonele cu lipsă de os din motive estetice.
Rezecție apicală
În cazul în care din anumite motive (ac endodontic rupt în canalul radicular, dinte întărit cu pivot intraradicular, etc), un dinte infectat nu se poate trata, o singură soluție rămâne la îndemâna medicului dentist, în afara de extracția dintelui, și anume rezecția apicală. Această procedură chirurgicală presupune îndepărtarea vârfului rădăcinii afectate prin fereastra osoasă laterală, făcută de medicul dentist din acest scop. Astfel, păstrăm coroane dintelui și marea parte a rădăcinii, dintele fiind utilizabil în continuare în scopuri protetice. Fotografia este menită să arate, pe un dinte extras, cât îndepărtează chirurgul din capătul rădăcinii pentru a salva întregul dinte.